AANGEPASTE OPENINGSTIJDEN I.V.M. SCHOOL(ZOMER) VAKANTIE

logo-wit

Sportmassage

Sportmassage

Wat houdt sportmassage in?

Een sportmassage is een massage die vooral gericht is op het herstel van het lichaam na een sportprestatie. Om deze reden is een sportmassage gericht op het afvoeren van afvalstoffen en het aanvoeren van bouwstoffen naar de spieren.

Wat is het verschil tussen sportmassage en massage?

Een ontspanningsmassage is zacht en rustig, een sportmassage warmt je spieren op je met een sederend (ontspannend) karakter. Een dieptemassage of deep tissue massage, kan soms als pijnlijk ervaren worden en richt zich vooral op triggerpoints in de spiervezels om het herstelproces te versnellen.

Pijnlijk? Jazeker, soms wel… máár en daar komt het belangrijke, in mijn perceptie werken we mét het lichaam en wil je onder het punt blijven waar je spieren in weerstand komen. Weergegeven in een “pijn” schaal van 1 tot 10, mag een techniek als maximum een 7 hebben.

Wat is het verschil tussen sportmassage en ontspanningsmassage?

Een sportmassage helpt je bij het herstel na inspanning, zodat je snel weer in topconditie bent voor je volgende prestatie. Een ontspanningsmassage helpt je te ontspannen. Heb je heel de dag op kantoor gezeten en doen je schouders en nek pijn van het de hele dag in dezelfde houding zitten?

Hoe vaak sport massage?

Sporters die zwaar trainen of intensieve workouts doen, komen bij voorkeur één tot twee keer per week. Zo kunnen zij de flexibiliteit en conditie van hun spieren op peil houden. In tijden van minder intensieve training of recreatief sporten is elke drie à vier weken voldoende.

Hoe lang duurt een sportmassage?

Hoe lang duurt een sportmassage? Een behandeling (deelmassage) duurt 30 minuten. Een totale massage duurt 60 minuten (twee deelmassages). Hoe vaak een sportmassage nodig is, is afhankelijk of het een preventief of behandelend consult is.

Wat gebeurt er met je lichaam na een massage?

Als reactie op de aanraking komen er endorfine en oxytocine vrij. Endorfine is onze eigen lichamelijke pijnstiller. Oxytocine wordt ook wel eens knuffelhormoon genoemd. Het lichaam – en je ‘geest’ – komen daardoor tot rust.

Waarom moet je veel water drinken na een massage?

Drink altijd voldoende water na afloop van een massage!

Door de massage wordt de bloedsomloop en de stofwisseling van je lichaam gestimuleerd. Je lichaam gaat harder aan de slag om afvalstoffen af te voeren en heeft daarom ook meer behoefte aan water om deze taak succesvol te vervullen.

Hoe lang niet sporten na massage?

Kan ik gelijk sporten na de massage? Je kunt gelijk sporten na de massage maar als je zo lang mogelijk wilt nagenieten van de effecten van de massage kun je het beste er na even ontspannen en rustig aan doen.

Kan je te hard masseren?

Een (te) harde massage werkt averechts. Stel jezelf eens voor dat je onder hoge spanning staat, je hebt veel stress, je schouders en nek doen allemachtig zeer en je kijkt uit naar ontspanning in die spieren.

Hoe vaak mag je je laten masseren?

Een keer per maand is het standaard advies. Dit zal je helpen om te gaan met de stress en spanningen van het dagelijks leven. Als je in je eigen- of beroepsleven veel druk ervaart, kun je je vaker laten masseren.

Wat gebeurt er met je lichaam na een massage?

Als reactie op de aanraking komen er endorfine en oxytocine vrij. Endorfine is onze eigen lichamelijke pijnstiller. Oxytocine wordt ook wel eens knuffelhormoon genoemd. Het lichaam – en je ‘geest’ – komen daardoor tot rust.

TIPS EN WEETJES VOOR EEN FIJNE MASSAGE

Hoe krijg je afvalstoffen uit je spieren?

Door korte pauzes in te lassen en je ademhaling te normaliseren, neemt de balans in de spieren snel weer toe. Blijf wel dribbelen, want daardoor worden afvalstoffen makkelijker door het bloed afgevoerd.

Waarom zo moe na massage?

Massage laat je lichaam harder werken

Door de massage komt er weer zuurstof in je spieren en gewrichten. En door die lichamelijke stimulatie stroomt je bloed als nooit tevoren. Je organen moeten extra hard werken om alles te verwerken, dat is nog een reden waarom jij je moe voelt na de massage.

Waar gaan afvalstoffen heen na massage?

Ontgiften door middel van een detox massage

Tijdens zo’n detox massage wordt er naar de lymfeklieren toe gemasseerd. Deze zorgen er immers, samen met de lever, voor dat afvalstoffen uit je lichaam worden verwijderd. De bewegingen van de masseur langs je meridianen stimuleren de beweging van lymfe naar de klieren.

Wat is de beste tijd voor een massage?

“Eigenlijk is een massage is op ieder moment van de dag een goed idee. Vaak ben je na de massage wat slaperig, en helemaal in een ontspannen modus terecht gekomen. Dit betekent echter niet dat je de rest van de dag slaperig blijft!”

Is spierpijn na massage goed?

Een ontspannende massage heeft een positief effect op spierpijn. Een niet te harde massage heeft vaak het beste resultaat. Er moet niet teveel druk op de spieren worden uitgeoefend, maar een weldadige massage kan wonderen doen tegen spierpijn.

Hoe ontstaat een knoop in spieren?

Spierknopen zijn geen echte knopen maar zijn harde, gevoelige plekken in de spier die spontaan samentrekken. Deze spierknopen worden triggerpoints genoemd. Door langdurige opgebouwde spanning is de spier ingekort en verdikt. Hierdoor rekt de spier op een andere plek.

Is massage goed voor stress?

Wanneer je veel stress ervaart is de balans in dopamine verstoord en moet deze worden gestabiliseerd om je beter te voelen. Het kneden van de spieren en het druk uitoefenen hierop tijdens een massage, stimuleert de aanmaak van dopamine en helpt je lichaam daarmee om beter om te gaan met stress!

Is masseren goed voor je lichaam?

Er wordt steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van massage op de gezondheid. Zo blijkt dat na een massage de hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed verhoogd is. Deze witte bloedcellen helpen om infecties en virussen te bestrijden. Ook verlaagt een massage het stresshormoon cortisol.

Kan je vet los masseren?

Met massage en afslankproducten kan je dit vet wegwerken en opnieuw een platte buik krijgen. De meest doeltreffende massage om buikvet aan te pakken, is knijpen-en-rollen. Knijp je vetrol stevig tussen de duim en de wijsvinger en laat de huid tussen je vingers rollen, van boven naar beneden en van beneden naar boven.