Fitness
Your way to Your Body
Word fitter in onze sportschool in Tilburg met clubgevoel. Vele groepslessen en 24/7 fitness.
Afvallen
Mensen die willen afvallen, kiezen vaak voor een conditiesport. De meest populaire conditiesporten zijn fitness, hardlopen, fietsen, skeeleren, spinningslessen of trainen op cardio apparaten. Het is belangrijk om te weten dat het aanpassen van je voedingspatroon de eerste en belangrijkste stap is bij afvallen. Aanpassen betekent: gezonder eten en minder calorieën per dag.
Dit wil natuurlijk niet zeggen dat sporten geen verschil maakt. Als je kilo’s kwijt wilt raken, helpen conditiesporten daar zeer zeker bij. Het is alleen geen op zichzelf staande manier om af te vallen. Als je hetzelfde blijft eten en daarnaast gaat sporten, zul je op de weegschaal niet snel resultaat zien.
Drie redenen waarom conditiesport wel helpt bij afvallen:
Spiermassa
De combinatie van conditiesport, krachtsport en minder eten betekent verlies van vetmassa. Ga je alleen drastisch minder eten om af te vallen, dan verlies je ook spiermassa.
Positieve afleiding
Sporten zorgt voor positieve afleiding. Beter een avondje sporten, dan een avondje op de bank. Zeker als je daarbij gaat snoepen of snacken.
Motiverend
Sporten versterkt de motivatie om gezonder te leven en dus gezondere keuzes te maken. Ook je eetpatroon is hierbij gebaat.
Effectief calorieën verbranden
Na 2 uur hardlopen heb je veel meer calorieën verbrand dan na 2 uur wandelen. Toch wijst onderzoek uit dat het regelmatig uitvoeren van langer durende activiteiten, zoals wandelen en fietsen, in praktijk effectiever zijn. Dat komt omdat je rustig wandelen en fietsen veel langer vol kunt houden dan hardlopen of sprinten.
Conditie rustig opbouwen
Natuurlijk kun je aan die conditie werken, maar het is belangrijk dat je rustig begint. Je zult al snel merken dat je steeds zwaarder kunt trainen en het ook langer volhoudt. Zo verbrand je ook meer calorieën.
Kortom: heb geduld en neem de tijd om jouw persoonlijke balans te vinden. Ga niet gelijk voor de eindsprint. Rustig opbouwen betekent: het midden vinden tussen jezelf uitdagen en zo lang mogelijk volhouden. Die balans is voor iedereen anders. Bouw je conditie geleidelijk op en je zult zien dat je conditie snel toeneemt. Veel sneller dan je denkt.

Conditie
Om een matige conditie te verbeteren, hoef je echt niet dagelijks intensief te sporten. Maak het jezelf niet te moeilijk en hou het bij een simpele, planmatige aanpak. Hieronder zeven stappen om je conditie op te bouwen

Goede voornemens
‘Meer bewegen’ is één van die goede voornemens waar vaak weinig van terechtkomt. Een voornemen is niet genoeg. Neem het besluit om meer te gaan sporten en plan het in je agenda. Bepaal waar en wat je wilt gaan doen: train je thuis, buiten of op een sportschool? Er zijn veel manieren om te trainen. Of ga je liever gewoon hardlopen, fietsen, dansen, steppen of roeien?

Zorg voor motivatie
Ga vooral iets doen wat je leuk vindt. Ben je van plan regelmatig in je eentje te trainen, vraag jezelf dan af of je genoeg discipline hebt om het vol te houden. Heb je dat niet, regel een stok achter de deur in de vorm van afspraken met een sportmaatje, meld je aan bij een hardloopclubje, kijk wat sportscholen en fitnesscentra te bieden hebben of regel een personal trainer.

Regel materiaal en kennis
Zorg dat je jezelf van goede, motiverende spullen voorziet. Je kunt het zo duur maken als je zelf wilt. Je kunt goedkoop fitnessen in je eigen huis en dat eventueel met touwtjespringen combineren. Met paaldansen werk je zowel aan conditie als aan kracht. Ga je hardlopen? Koop dan goede schoenen en begin verstandig. Lees eerst deze hardloop tips.

Voedingspatroon aanpassen
Het is mooi als je meer calorieën verbrandt en fitter wordt, maar een paar kilo afvallen lukt pas echt als je je voedingspatroon blijvend aanpast. Veel winst is te behalen als je koolhydraatrijke witmeel producten en suikerbommen schrapt, zoals koek, snackrepen, snoep en frisdrank. Ontbijt stevig met volkoren producten en gebruik noten of fruit als tussendoortjes.

Train op kracht en conditie
Dit is de basis van je conditieverbetering: wissel conditionele trainingen af met lichte krachttraining. Doe oefeningen van een half uur, drie tot vijf keer per week.

Langzaam opbouwen
Hou het leuk en voorkom blessures door je trainingsintensiteit langzaam op te bouwen. Vergeet de warming-up en stretch-oefeningen niet!

Regelmatig trainen
Alleen de aanhouder wint. Het begin is het moeilijkst. Haak niet af, na een paar weken voel je je beter. Je zult aan je lichaam niet direct resultaat zien, dat is normaal. Bedenk dat regelmatig trainen al een flinke gezondheidswinst oplevert.
Kracht
Training alleen om spierbundels te kweken? Zeker niet! Je spieren trainen zorgt ook voor vetverbranding, meer energie en een goede houding. Je kunt kiezen uit verschillende manieren om je spierkracht te trainen. Een overzicht
Bij een compleet fitnessprogramma hoort spiertraining. Vrouwen hebben meestal niet de juiste hormonen (testosteron) en DNA om grote spieren te krijgen. Een vrouw met een normaal hormoonniveau moet uren per dag aan krachttraining doen wil ze op een bodybuilder gaan lijken.
Spier training en gewichtscontrole
Zonder spier training nemen de spieren in kracht en omvang af naarmate we ouder worden. Door inactiviteit kan een persoon van twintig jaar een halve pond per jaar aan spieren verliezen. Na de leeftijd van zestig kan deze afname verdubbelen. Met regelmatige spiertraining kun je dit verlies tegengaan en zelfs opnieuw opbouwen.
Met meer spiermassa verbrandt het lichaam meer calorieën. Ook in rust. Het lichaam verbruikt nou eenmaal weinig energie voor slap vet. Een pond extra spierweefsel betekent dat je dagelijkse calorieënverbruik stijgt met 30 tot 50 procent. Per dag! Spiertraining is een sterk onderschat hulpmiddel om je gewicht onder controle te krijgen.
Onzichtbare spieren
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, draait krachttraining niet alleen om het zichtbaar maken van spieren. De spieren die zichtbaar zijn, zoals je biceps, maken onderdeel uit van een complex systeem. Je hebt ook een groep spieren die vrij klein is en diep ligt. Een goede training verbetert het functioneren van al die spieren samen. Als je achter je pc of achter het stuur zit, moeten al die spieren optimaal samenwerken.
Zitten er verschillen in deze trainingen? En wat zijn de voor- en nadelen van verschillende spier oefeningen? Hieronder een beknopt overzicht van de huidige trends binnen de spiertrainingen.
Trainen met toestellen
Toestellen zijn behalve gebruiksvriendelijk ook veilig. Op een toestel kun je het gewicht dat je duwt, draait of trekt gemakkelijk wisselen. Gewoon even de pin een gaatje lager zetten. Trainen met toestellen is gemakkelijk te leren. Je lichaam wordt bovendien door het toestel gestabiliseerd.
Losse gewichten
Steeds meer fitnessexperts kiezen voor losse gewichten in plaats van toestellen. Met losse gewichten kun je een meer natuurlijke, pure beweging en een grotere bewegingsuitslag maken. Toestellen gaan uit van de gemiddelde lichaamsbouw en dwingen je tot een beweging die niet bij jouw lichaamsbouw hoeft te passen. Trainen met losse gewichten is een grotere uitdaging voor je lichaam. Het vereist coördinatie en je belast bovendien meer spieren dan alleen de spieren waar een specifieke oefening voor bedoeld is.
Functionele spiertraining
De term functionele training betekent dat spieren getraind worden op een manier die de activiteiten in het dagelijkse leven gemakkelijker, simpeler, veiliger en effectiever maken. De nadruk bij functionele training ligt op oefeningen die in het dagelijkse leven voorkomen. Veel experts zijn voorstander van een functionele training. Functionele training vergt meer algehele conditie, lichaamsbewustzijn en kracht in de kernspieren.
Core-training
Je buik- en lage rugspieren vormen de kern oftewel ‘core’ van je lichaam en zijn betrokken bij de meeste bewegingen die je maakt. Met core-training train je op een instabiele ondergrond. Dit zorg ervoor dat je een korset van de kernspieren maakt, die je beschermen bij je dagelijkse handelingen.
Spieren pompen
Body pump is een fitnessles in groepsverband op stimulerende muziek. De training is gericht op duurkracht. Met relatief weinig gewicht herhaal je veel bewegingen. Iedere spiergroep komt tijdens een les van ongeveer een uur aan bod. De muziek zorgt ervoor dat je in het ritme blijft. Je bepaalt zelf hoeveel gewicht je aan je Barbell (stang) hangt en kunt de training dus zo licht of zwaar maken als je zelf wilt. Je krijgt er een strak, stevig en gestroomlijnd lichaam van.

Ready To Start?
Vind het beste plan
Wij helpen je met een voedings- en trainingsadvies op maat.